Captain’s log: PFAS-lakvattenbehandling med endast luft, ingen förbehandling och världens första SAFF20! 

Igår var team PFAS ute och finjusterade vårt senaste fullskaliga PFAS-lakvattenprojekt. Ett pilotprojekt på en deponi för att testa SAFF-reningslösningen av EPOC Enviro / OPEC Systems med endast luft och inga förbehandlingssystem för att behandla PFAS i lakvatten.  –Ja vi vet, vi har sagt det förut, men DETTA är det svåraste lakvattnet hittills 🙈⁉️ Precis som vi gillar det 😎.

Det aktuella lakvattnet samlas upp via ett 2,2 km långt täckt dike som löper runt deponin. Det innehåller därför bara lakvatten, inget annat ”renare” vatten eller nederbörd, och eftersom området är från hjärtat av det forna textilhjärtat av Sverige har vi ett orangebrunt vatten, som en grumlig, otäck, mörk öl, om det finns en sådan. Och skumpotentialen gör att Guinness inte skummar alls i jämförelse. Inkommande värden är en blandning av långa och korta kedjor, ett vanligt förhållande på cirka 50/50. Vi har etablerat anläggningen och efter att ha designat och omdesignat skumhanteringssystem är det dags att trimma systemet för att nå de reningsmål vi nått för 5 andra fullskaliga projekt, under rapporteringsgräns eller strax över för #PFOS, #PFOA , #PFHxS, #PFDA, #PFNA och #6:2FTS. Finjusteringen innebar att testa olika behandlingstider i kombination med olika energiinställningar.

Och nu är det bara att vänta som ett barn på jul på resultaten. Men medan du väntar, njut av filmen som visar en rundtur i projektets omgivningar, SAFF20-anläggningen och skumhanteringssystemet.